Každý deň stojíme pred voľbou, čo a ako budeme konzumovať. Vo Free Foode si uvedomujeme zodpovednosť, ktorú má každý jeden z nás v budovaní lepšieho, udržateľného systému, kde dobré jedlo nekončí v koši, odpad nehnije na skládkach a nik nejde spať hladný. Už osem rokov vám preto prinášame informácie v podobe článkov, postov, videí, webinárov a rôznych materiálov na stiahnutie, tvoríme vzdelávacie a komunitné projekty založené na solidarite a láske k jedlu, organizujeme pre vás podujatia a staráme sa o to, aby sa o téme food waste hovorilo v médiách a v neposlednom rade, pracujeme v teréne, kde zachraňujeme jedlo a presadzujeme legislatívne zmeny v prospech darovania potravín. Toto je náš odpočet za rok 2023:
je počet kilogramov jedla, ktoré sa nám podarilo zachrániť pred vyhodením tým najlepším možným spôsobom – darovaním ľuďom v núdzi!
je počet nových sledovateľov na našom Fecebooku a Instagrame. Čím väčšiu online komunitu máme, tým väčší počet spotrebiteľov sa dostane k exkluzívnym info a tipom ako menej plytvať jedlom!
je počet žiakov, ktorí si vypočuli našu interaktívnu prednášku o potravinovom odpade či už fyzicky alebo offline.
je to tiež počet ľudí, ktorí sa zúčastnili na našom Zero Waste brunchi a vianočnom SWAPe koláčikov.
je počet percent, o ktoré sa nám podarilo vďaka spolupráci s personálom školy znížiť odpad na obchodnej akadémii Dušana Metoda Janotu. Predstavuje to viac ako 100 kilogramov hotového jedla za týždeň.
je počet rozhovor a vyjadrení, ktoré sme poskytli do médií (a ktoré sa nám podarilo dohľadať, pravdepodobne ich bolo ešte viac :D).
je počet Platforiem, ktoré sme založili spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami. Ide o Platformu Potravinovej Pomoci Slovensko, ktorej cieľom je vybudovať jednotný efektívny a udržateľný systém potravinovej pomoci na Slovensku.
Na Slovensku sa však ešte stále šialene plytvá potravinami, a preto musíme v našich aktivitách nielen pokračovať, ale robiť ich ešte viac a lepšie!

Tento rok preto chceme pokračovať v našich projektoch zameraných na školy. V rámci projektu Bystro Gastro sa budeme venovať hotelovým školám a vychovávať gastro generáciu, ktorej plytvanie a dopad na životné prostredie nebude jedno.
V rámci projektu Zero Waste kantína budeme pokračovať v zber dát o plytvaní v školských jedálňach a dokončíme metodiky pre školské jedálne, ktoré kuchárom a kuchárkam pomôžu vyhadzovať menej jedla, šetriť peniaze a zlepšiť pracovné prostredie.
Asi najviac nás bude zamestnávať nový spoločný charitatívny projekt Platforma Potravinovej Pomoci, ktorej je naše OZ-tko exekutívnym členom, a tak máme plné ruky práce so zberom dát, sieťovaním, plánovaním, advokáciou a hľadaním financií na podporu jednotného efektívneho a udržateľného systému potravinovej pomoci.
Okrem toho sa budeme aj naďalej venovať osvete a pravidelne vás informovať o novinkách zo sveta food waste, prinášať vám tipy a chutné Zero Waste video recepty vďaka ktorým ušetríte planétu, cestu do obchodu aj peniažky.
Chystáme aj novú, prehľadnejšiu stránku, kde nájdete o (ne)plytvaní jedlom absolútne všetko, čo potrebujete vedieť vrátane množstva receptov a zaujímavých článkov.
V lete chceme pre vás zorganizovať ďalší Zero Waste brunch a priniesť aj jeho zimnú edíciu.
Tiež pre vás vyrobíme niečo pekné a chutné, zachránime pritom zeleninu a ovocie, ktoré by boli skončili v koši.
Už na začiatku roka sme vám priniesli novú, vylepšenú verziu našej príručky Ako neplytvať jedlom, ktorú si môžete stiahnuť zadarmo.
V neposlednom rade budeme ďalej pokračovať v zachraňovaní jedla a jeho redistribúcii ľuďom v núdzi prostredníctvom partnerských charitatívnych organizácií.
Tak vidíte. Aj tento rok máme množstvo nových nápadov a vysoké ambície, na ktorých realizáciu však budeme potrebovať vašu pomoc. Veríme, že zmena zdola je tá najudržateľnejšia. Nech je rok 2024 rovnako váš, ako náš!
Postup je jednoduchý:

Do podania 2 % z dane ti ostáva:
Sme riadne registrovaným subjektom pre prijímanie podielu zaplatenej dane od fyzických a právnických osôb za rok 2023.