Pomôžte nám dostať Slovensko na mapu krajín, ktoré vedú v boji proti plytvania potravinami v EÚ!
Chceli by sme Vás požiadať o účasť na výskume európskeho projektu FoodRUs zameraného na hľadanie inovatívnych riešení pre prevenciu plytvania potravinami, v rámci ktorého sme pripravili krátky online dotazník. Vyplnením tohto dotazníka výrazne prispejete k lepšiemu chápaniu stravovacích návykov a spotrebiteľského správania, ktoré by mohlo viesť k plytvaniu.
Dotazníkový prieskum je anonymný a získané údaje budú použité výlučne na výskumné účely.
Vyplnenie Vám zaberie 10 – 15 minút.
Dotazník si otvoríte TU
Každé Vaše zdieľanie dotazníka pomôže k získaniu
kvalitnejších dát a adresnosti záverov.
Zdieľajte, prosím, tento LINK:
https://app.redjade.net/surveys/bcc/FoodursSlovak
Ďakujeme za váš čas!
Viac info na: www.foodrus.eu

OZ Free Food sa v rámci projektu FoodRUs a pod taktovkou SPU Nitra – Zelená univerzita stalo hrdým partnerom výskumu zameraného na plytvanie potravinami. FoodRUs je projekt financovaný Európskou komisiou a spadá po program HORIZONT 2020, ktorý je v súčasnosti najväčším výskumným a inovačným programom EÚ. Úvodné kick-off stretnutia všetkých partnerov sa uskutočnili online 19. a 23.11.2020.
Subjektom výskumu a inovácií projektu sú 3 pilotné hodnotové reťazce:
- španielsky medziregionálny pilot zameraný na zeleninu a šaláty
- dánsky pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre mäso a ryby
- slovenský pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre chlieb a pečivo

Cieľom slovenského pilotu bude hľadať najlepšie možnosti prevencie plytvania chlebom a pečivom v celom potravinovom reťazci od produkcie až po domácnosti a možnosti čo najefektívnejšieho zhodnotenia odpadu. Potravinový resp. kuchynský odpad je biologický materiál, ktorý môže byť vstupným materiálom pri priemyselnom kompostovaní alebo anaeróbnej fermentácii v bioplynových staniciach.
Cieľ projektu vychádza z troch základných pilierov potravinového reťazca, v ktorých dochádza k plytvaniu potravinami – primárna poľnohospodárska produkcia, potravinové dodávateľsko-odberateľské vzťahy a koneční spotrebitelia – domácnosti.
Projekt si kladie za cieľ implementovať 23 technologických, sociálnych, finančných, právnych, vzdelávacích, politických a organizačných inovácií, ktoré predstavujú aktívnu účasť viac ako 40 aktérov, ktorí budú zapojení do konkrétnych výziev v rámci vybraných potravinových reťazcov a pilotných regiónov.
Celkovou ambíciou projektu je dosiahnuť pokrok v tejto téme na Slovensku a vytvoriť vzorový model pre ostatné krajiny. Slovenský model sa bude okrem Slovenska testovať aj v Rakúsku.