Bystro Gastro

O čo sa jedná?

„Bystro Gastro“ je vzdelávací projekt pre stredné hotelové školy zameraný na udržateľný potravinový systém. Jeho cieľom je poskytnúť budúcim pracovníkom a majiteľom gastro prevádzok hodnotné poznatky, ktoré môžu aplikovať vo svojej práci. Projekt zdôrazňuje udržateľnosť, lokálnosť a bezodpadovosť ako konkurenčnú výhodu v dnešnom trhu.

Ako to funguje?


Projekt bude v tomto roku prebiehať medzi septembrom a novembrom 2024. Študenti sa budú zúčastňovať na rôznych vzdelávacích aktivitách, ako sú prednášky, workshopy, exkurzie a mentoringové stretnutia, ktoré im pomôžu lepšie porozumieť udržateľným praktikám v gastro priemysle. Projekt sa bude koncentrovať na tvorbu skupinových študentských projektov týkajúcich sa vytvorenia inovatívnych udržateľných prevádzok.

Kto je zapojený?

Do projektu sú zapojení lektori s odbornými znalosťami v oblasti udržateľného potravinového systému, vrátane expertov na voľné potraviny, kuchárov, propagátorov Zero Waste filozofie, marketingu a ďalších. (Spolu tento rok 8 ľudí) Projekt bude zahŕňať študentov stredných hotelových škôl, ktorí budú mať príležitosť pracovať na svojich projektoch pod vedením odborníkov.

Aké sú kľúčové aktivity projektu?

Medzi hlavné aktivity projektu patria úvodné prednášky o udržateľných potravinových systémoch, workshopy zamerané na zostavovanie jedálnych lístkov, branding a Zero Waste varenie, exkurzie do zero waste reštaurácií (reštaurácia Terra) a iných zariadení (elektrický kompostér, bioplynová stanica a i.). Počas projektu budú študenti tiež mať príležitosť na skupinové konzultácie s lektormi a na záverečné prezentácie svojich projektov.

V pilotnom ročníku navštívili študenti Zero Waste reštauráciu Terra Jasová, elektrický kompostér v Novej Tržnici v Bratislave, bioplynovú stanicu Šamorín a predajňu Tesco.

 

Kontaktná osoba:

Luká Bulko

bulko@free-food.sk